Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Pokud má někdo potřebu a schopnost vyučovat děti vlastními silami doma, nechť tak klidně činí. Ale ať se nesnaží tento model prosazovat jako jediný správný. Kdyby se zrušila povinná školní výuka a břemeno základního vzdělání dětí bylo přeneseno na rodiče, skončilo by to bezpochyby katastrofou.

2 0
možnosti
JH

J85i22ř13í 13H40r11b16e31k

5. 6. 2017 12:02

Souhlas... akorát že problém bývá spíše opačný... totiž že povinná školní docházka je „jediný správný model“ a přizpůsobovat by se měli alternativci;-) ... ale je fakt, že už se mnohé zřejmě změnilo k lepšímu.

1 0
možnosti
DS

Nějak nechápu, co tím chce autorka říct.

Přeci pokud má dítě zvládat dnešní způsob práce - tedy povinně od do někde vykonávat nějakou činnost, musí se na to připravit. Dřív se taky děti povinně zapojovaly do prací na poli, protože se předpokládalo, že to v dospělosti budou potřebovat, sami se tímto způsobem budou živit. Všechna zvířata, člověka nevyjímaje, se v čase růstu a dospívání povinně něco učí, obvykle shánět si potravu, jinak by zemřela hlady. U člověka to není - a z merita věci ani nemůže - být jinak...

0 0
možnosti
MH

Tak své děti do školy neposílejte. Co na tom, že Vás zavřou a v dospělosti Vaše děti umřou hlady, protože nebudou mít vzdělání a tak ani neseženou práci. Budete si přece stát za svým názorem a nenecháte své děti "znásilňovat" ... ;-D

0 0
možnosti
SL

Autorka nepíše nic o neposílání dětí do školy . . .

Jen vyjádřila svůj názor (není úplně mimo mísu).

Škoda, že nenabízí žádné lepší řešení (univerzální a platné pro všechny).

0 0
možnosti
TT

Anarchista je opak etatisty. ;-)R^

1 0
možnosti
MK

Nestačím se divit, Vám opravdu připadá základní školní docházka jako omezování lidských práv? A jak byste si tedy představovala proces vzdělávání? Já bych si např. své děti ani vnoučata netroufla učit, přestože mám VŠ vzdělání, jednoduše proto, že bych na to "neměla"... Pokud si dobře pamatuji, já jsem chodila do školy ráda, měla jsem spoustu kamarádů, mé děti také, obě také vystudovaly VŠ a jsou ve svých oborech úspěšné a prospěšné nejen pro sebe, ale i společnost, protože jejich práce má smysl (např. syn je stavař, bez vzdělání by tu práci dělat nemohl a já bych ho to určitě nenaučila)...

3 0
možnosti
JH

J14i97ř12í 52H41r64b84e51k

4. 6. 2017 20:10

Svou otázku sice směrujete na autorku blogu, ale myslím, že kdybyste si sama vyhledala zkušenosti lidí, kteří volili trochu jinou cestu než vy, sama byste brzy zjistila, že ta Vaše volba ohledně vzdělání Vašich dětí není jediná vedoucí k rozumným výsledkům a ani aplikovatelná na všechny bez rozdílu. Zobecňování toho, na co si vy osobně „troufnete“ nebo co byste vy „měla“ není rozhodně rozumná cesta k určování toho, co by mělo být pro společnost přijatelné.

1 0
možnosti
JH

J62i96ř58í 71H52r50b21e78k

4. 6. 2017 12:59

Vím o čem mluvíte, bohužel k tak radikální změně přístupu je potřeba nejen odvaha vystoupit ze zajeté, bezpečné rutiny ale i široká podpora společnosti. U našich dvou kluků jsme to v devadesátých letech řešili alespoň v prvních letech školní docházky domácím vzděláváním a i to si prosadit nebylo v 90.letech úplně snadné. Každopádně karma za zajímavý blog a rozšíření přehledu - o Summerhillu a „svobodauceni.cz“ jsem až dosud nevěděl.

2 1
možnosti
Foto

Ano, jistě je to velká intelektuální výzva, přemýšlet o tak zásadní změně paradigmatu. To nepochybně. A to je to jediné řešení, které také nabízím - zamýšlet se nad věcmi, které mnohdy přejímáme tak nějak automaticky. To je ten první a zcela zásadní krok. Děkuji za komentář.

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1353x
Jsem zastáncem svobody. Toť vše. Nerada vyplňuji kolonky typu Kdo jste, kým jste a proč jste tím, kým jste. Pracuji pro spolek SvobodaUčení.cz - pokud na nějaké roli přeci jen trváte.

Seznam rubrik